Att handla solceller

Det finns många anledningar till att installera solceller. En del gör det för att de värnar om miljön och vill skapa en framtid för sina barn. Andra vill dra ner på sina elkostnader, eftersom solenergi är mycket billig i längden. Nu för tiden finns det ett stort utbud av solpaneler från flera olika länder, vilket gör att man kan få precis det man vill ha.

MA240-solenergiDet första man bör göra när man ska handla solceller är att mäta hur stort utrymme man har. Solpaneler produceras i olika storlekar och fasonger. Vare sig man behöver en lång och smal, eller mer kvadratisk, kan man verkligen utnyttja den plats man har. Det finns även mjuka solceller som man kan böja något. Dessa används ofta på båtar eller andra begränsade utrymmen.

De som har mycket mark runt huset väljer ibland att sätta upp solcellerna på marken, uppsatta på stora ställningar. Annars är taket den vanligaste platsen, eftersom solen ofta når fram bättre där. För det mesta har man också plats uppe på taket, solpanelerna smälter ofta in väl. En annan sak man ska tänka på när man ska handla solceller är hur mycket el man planerar att producera. Man ska sedan välja en modell och kvalitet som passar bra.

De flesta modeller man får när man ska handla solpaneler är de med aluminiumram. Men det finns också utan ramar om man vill limma dem på en plan eller välvd yta eller till och med gå på dem. En del paneler är mycket stora och skrymmande, istället för att koppla ihop flera små räcker det med bara en eller ett par stycken.

När man väl bestämt sig för att satsa på solenergi och handla solceller kan man ansöka om ett bidrag från staten. Man har bestämt sig för att fortsätta med initiativet där man kan få upp till 35% av kostnaden för anläggningen. Det är viktigt att ansöka senast sex månader efter att man satt igång projektet. Maximalt kan man få 1,2 miljoner kronor för ett solenergiprojekt. En annan möjlighet till att reducera kostnaden är genom att göra ett ROT-avdrag. Man kan inte kombinera dem, antingen söker man den ena eller den andra.

Solenergi bara fortsätter att växa i Sverige. Antalet soldagar är ungefär det samma som i de centrala delarna av Europa, så det är tillräckligt för vanlig konsumtion. Det viktigaste för många är dock att man minskar farliga utsläpp och framställning av el genom att använda en renare form av energi.