Därför finns knivlagen

Knivar kan vara roliga att ha, för du kan göra så mycket med dem. En del är bara till för att vara häftiga, som en del reproduktioner av gamla vapen. Andra är användbara, och du kan faktiskt inte klara dig så bra utan dem. Som när du jobbar ute i skogen. Eller lagar mat för den delen. Men knivar kan också vara farliga, speciellt när de brukas av mindre trevliga personer. Därför finns det något som kallas för knivlagen.

För de som bara vill använda sina knivar till sådant som är nyttigt eller roligt kan det kännas lite tungt att du inte får ha den med dig var som helst. Men när du tänker på vilket farligt vapen det kan bli i fel händer så förstår du varför lagen kommit till. Egentligen så är det inte bara knivar som är inkluderade i restriktionerna utan även andra saker som kan användas som vapen. Det handlar alltså om en lag som ska skydda medborgarna så långt det är möjligt. Samtidigt så är det viktigt för en helt vanlig person att känna till vad lagen säger så att de inte gör ett misstag.

Skaffa riktigt bra knivar

Det lönar sig att satsa på en bra kniv. En vars blad är av rätt storlek och som är utformad för det du tänker göra. Alla knivar ser ju inte likadana ut. Ta bara en brödkniv och en grönsakskniv. En kock vet hur viktigt det är att ha flera olika knivar, beroende på vilken produkt hen jobbar med. Samma sak gäller ute i naturen eller när du sysslar med ett hantverk. Lamnia är det naturliga valet.

Samtidigt som du väljer en kniv som är anpassad till uppgiften så kan du naturligtvis se till att den är snygg. Du håller ju en kniv i handen och det är därför något du lägger märke till. En del bär den på sig i svångremmen och då kan ett snyggt skaft ge stor tillfredsställelse. Det är också ganska vanligt att samla på knivar. Kanske lägga dem i ett vitrinskåp eller likande så att du kan se dem varje dag.

Idag finns det ett stort urval av knivar från olika delar av världen. Vissa är gjorda för att skära sig genom djungeln, men kan vara roliga att använda även hemma i Sverige. Andra är speciellt utformade när du ska ut och fiska, och så vidare. Du kan i princip hitta vilken kniv som helst, och många väljer att ha ett flertal till hands. Även samma sorts knivar men med olika dekorationer eller detaljer.

Vara försiktig med knivar

Nu är det ju inte alla som använder knivarna på det sätt det var tänkt. Du kan göra stor skada med en kniv. Tänk bara på alla bussar i en del storstäder som har fått sätena uppsprättade. Men allra värst är det när de brukas som vapen, eller helt enkelt för att göra någon annan illa. I och med att de är så pass små är de lätta att bära med sig. Skövde Nyheter rapporterar i denna artikel om vad som kan ske om man inte håller knivar säkra.

Här kommer knivlagen in i bilden igen. Den är ganska klar på att du inte får bära med dig kniv för att använda som vapen. Det är knappt att du får ha den med dig för andra syften. En del har blivit dömda i domstol bara för att de hade en kniv i väskan. Det är klart att du vanligtvis kan överklaga och bevisa att du varit och lagat mat. Men då har du redan förlorat en del pengar och framför allt din dyrbara tid.

Det kan kännas orättvist att de som använder knivar på fel sätt ska lägga grunden för en lag som bara de laglydiga följer. Men det är likadant med det mesta här i samhället. Om du aldrig gör något fel eller skadar andra så kan lagarna kännas tunga. Men i det långa loppet så gör de det lättare för polisen att hindra allvarliga brott. Samma sak i skolorna, där ledningen har en chans att stoppa våldet innan det blir till något.

Vad säger knivlagen?

Om ditt yrke innebär att du måste ha med dig en kniv så går det bra. Poliser, hantverkare, fiskare och andra som använder dem i sitt dagliga liv. Men bara när du är på jobbet, så inte om du går på något evenemang på din fritid. Du kan också ha en kniv med dig om du ska gå någonstans där den används. Typ om du ska åka ut i skogen eller kanske hjälpa till i ett kök. Speciella situationer som gör att du måste ha en kniv i fickan eller väskan.

En annan situation som tillåter dig att ha kniv med dig är när du köpt den. Alternativt när du är på väg till någon för att ge bort den. För att vara på den säkra sidan ska du nog ha med dig kvittot. Samt se till att kniven är väl inslagen. Det är en liten detalj som visar att du inte har dåliga motiv. Svenska Dagbladet skriver i denna artikel om en viktig orsak till att det finns lagar om knivar.

Återigen så är det inte bara en fråga om att ha rätt. Du kan naturligtvis insistera på din frihet och att ingen ska anklaga dig för att vara farlig. Men i grund och botten så är det ändå så att knivar har använts allt för mycket för att skada andra. Ibland har det inte ens varit tanken bakom situationen, utan barn eller mentalt störda har haft fri tillgång till knivar. Alla dessa erfarenheter har lett till en knivlag som är relativt restriktiv.

Knivar för alla syften

Det är alltså inte läge att sluta använda kniv. Tvärtom så har du stor frihet att bruka dem på rätt sätt. Vanligtvis så finns det heller ingen anledning att bära med sig en kniv på allmän plats, så frågan kommer inte ens upp för diskussion. Knivlagen är till för att skydda folk mot brottslingar. Men också för att undvika onödiga misstag eller tråkiga situationer.