Därför går utbyggnaden av fibernät allt snabbare

För bara några år sedan var det inte många som visste att fibernätet skulle bli en sådan stor sak. Det är klart att alla redan var intresserade av internet. För de flesta är det en naturlig del av vardagen, både på jobbet och fritiden. Så gott som ingen kan tänka sig en värld där du inte kan vara online. Det har nästan blivit en science fiction-saga,att leva utan detta internationella nät. 

Däremot så var kanske just fiber inte ett hushållsuttryck. Nu för tiden har de flesta i alla fall fått information om fiber. De vet vad det handlar om och har blivit erbjudna att koppla upp sig. Faktum är att så gott som alla är intresserade, de vill att fibernätet ska komma ända fram till deras hem. Steg för steg så börjar det bli en verklighet. Fibernätet fortsätter att byggas ut, och det går allt snabbare. 

Fibernätet har stora fördelar

Vad är då de stora fördelarna med att ha fiber? Det måste ju vara ganska bra saker eftersom man lägger ner så stora resurser på att sprida fibernätet. Så gott som överallt så grävs det genom trottoarer och rabatter för att lägga ner de optiska fiberkablarna. Stadsnätsbolaget hjälper er få ett välfungerande fibernät. Folk tar extra lån för att ha råd att koppla upp sig, och anser att det är värt varje krona. 

Till att börja med så har fibernätet stor kapacitet. Du kan skicka stora mängder av data utan att den märks. Vad det innebär i praktiken är att du inte behöver tänka så mycket på om andra är uppkopplade på samma ställe eller inte. Allting fungerar som det ska. Det blir lättare att se på filmer, till exempel, eftersom du kan ladda ner dessa stora filer utan problem. För flera verksamheter har det lett till att de kan samarbeta med andra på ett helt nytt sätt eftersom de kan skicka all information inom kort tid. Stadsnätsbolaget. Ta reda på det du behöver veta genom att läsa på.

En annan sak är hastigheten, vilken ju är kopplad till kapaciteten. I och med att informationen sänds via ljuskablar så går det snabbt. Du slipper sitta och vänta på att bilden ska buffras eller komma ikapp. Istället är allting skarpt och i så kallad real tid. Alla de som varit med ett tag vet hur jobbigt det var innan fibernätet kom. När du var tvungen att sitta och vänta flera minuter på att skicka eller ladda ner vissa filer. Allt det är historia, något som du kan berätta för dina barnbarn. 

Ett progressivt arbete

Nu är inte fibernätet något som kommer till över en natt. Dels tar det lång tid att gräva upp och lägga ner kablarna. De bör ligga på ett visst djup, bland annat så att du inte har sönder dem vid framtida grävningar. Men långt innan det kommer så långt som till att ta fram grävskopan så ska det diskuteras. För det är inte bara ett företag som lägger ner fiber. Och det är inte alla som är så positiva. Sydöstran rapporterar i en artikel om hur många arbetar för att fibernät ska bli verklighet. 

På många orter har man bildat föreningar som aktivt försöker snabba på det här med fiber. Folk som har insett hur viktigt det är med en riktigt bra internetuppkoppling. Trots att det kan kosta en slant, i alla fall till en början. För här handlar det om en långsiktig investering. Internet och dess värde kommer inte att minska. Tvärtom så blir allt mer funktioner i samhället beroende av någon form av media. Ta bara en sådan sak som kontanter. Det är få banker idag där du kan gå in och betala en räkning med pengar. Allt sådant sker vanligtvis via nätet. 

Dags att dra fiber

För att det ska bli av med ett fibernät i vissa områden så måste de flesta hushåll vara överens. Man brukar säga att mellan 80 till 90% av alla som bor i föreningens areal ska vara villiga att dra in fiber till stugan. Annars så lönar det sig inte och du riskerar att det inte blir av. Det här är framför allt aktuellt i privata områden som inte omfattas av kommunens stora nät. Du måste nämligen betala själv i vissa tillfällen mellan ditt hus och fibernätet. Ju fler som går samman om det desto billigare blir det. Dels så kan du förhandla fram ett bra avtal, och sedan är det ju bättre när alla gör det på samma gång. Smålandstidningen skriver i den här artikeln om hur utbyggnaden av fibernät går allt snabbare. 

För vissa privatpersoner har det varit enklare och billigare att gräva själva. Det räcker ibland med ett dike som bara är några tiotals meter långt, och så bör det vara en 40 centimeter djupt. Ovanför fiberkabeln så kan man lägga ett varningsband, ifall du skulle glömma var kabeln går och vill gräva nya rabatter. En fördel med att de ligger så djupt nere i marken är att de är skyddade mot vädrets makter. Vare sig det regnar eller åskar så kan du surfa ifred, se på TV eller ringa mamma. Fibernätet fungerar så gott som alltid, oavsett vad det är för väder eller hur många som kopplar upp sig. 

Fördelar med att ha en bra uppkoppling

En snabb internetuppkoppling kan vara guld värd. Det är inte alltid en fråga om att det ska vara bekvämt eller att du ska kunna sitta och surfa när du vill. Istället kan det handla om en chans att överleva som företagare. Att skapa jobb på orter där det inte är så gott om dem. Alla vill kunna välja var de ska bo, vare sig det är i en stad eller ute på landet. 

Med internet så har flera nya möjligheter öppnats upp. Men det kräver lite extra styrka, ungefär som fibernätet kan erbjuda. Därför känner många att det är viktigt att arbetet snabbas på nu, så att alla delar av landet ska kunna välja fiber. Med tanke på allt du får ut av det så är kostnaden inte alls så stor.