Folkhögskola och internat för en unik upplevelse

Att få bo på internat är en spännande upplevelse som på många sätt är unik eftersom folkhögskolor ofta ligger utanför storstadsområdena och man därför bor väldigt när inpå varandra. Detta bidrar till en gemenskap som är svår att få uppleva om man istället väljer att läsa på till exempel en högskola eller ett universitet.

401-4-folkhogskola-och-internat-for-en-unik-upplevelsePå en folkhögskola kan du idag läsa de flesta typer av utbildningar och ämnen där man blandar praktisk och teoretisk kunskap. Utbildningarna är ofta ett till två år långa men även detta varierar då det finns kurser på bara ett par veckor och i ett fåtal fall kurser som sträcker sig över mer än två år.

Folkhögskola och internat har under de senaste åren fått ett rejält uppsving och fler och fler väljer åter igen att läsa på just en folkhögskola. Vad många dock inte vet är att man oftast bor på skolan eftersom de till största del ligger långt ifrån stadskärnor och storstadsområden. Eftersom dessa små orter oftast saknar möjlighet till att hyra en egen lägenhet, eftersom utbudet är litet, blir då internat det alternativ som flest studenter väljer.

Fördelar med att bo på internat

  • Det är nära till skolan. I internatets natur ligger att det oftast ligger på skolområdet. Detta bidrar till stora möjligheter att sova länge på morgonen utan att komma för sent till undervisningen och du kan dessutom ”gå hem” på lunchen.
  • De flesta av ens vänner bor där vilket bidrar till en unik gemenskap. Du har alltid nära till en vän om du behöver stöd eller bara någon att ha roligt med ett tag.
  • Det är oftast väldigt resonabla hyror. Många skolor har prisvärda internat med olika typer av ”paket” man kan köpa. Billigare än att pendla och absolut billigare än att försöka hitta en egen lägenhet.

Nyfiken på internat – läs mer om hur det är att bo på Lunnevads internat folkhögskola och låt dig inspireras av dem som faktiskt vet. Men vad bör man då tänka på när man väljer folkhögskola att läsa vid? Hur går man till väga för att göra sitt val?

Tänk på detta innan du väljer folkhögskola

  • Vad är du intresserad av? Vilka är jobbmöjligheterna? Tänk igenom om utbildningen du vill läsa är något som kan vara en fördel för den typ av jobb du vill ha. Fråga gärna arbetsgivare inom det aktuella området! Det värsta du kan göra är att läsa en utbildning inom ett ämne som sedan visar sig vara värdelöst för att jobba inom den sektor du vill.
  • Vilka är dina behov? Har du barn/familj som måste flytta med dig? Vill du helst bo kvar där du är nu? Vilka är boendealternativen på folkhögskolan där du vill läsa? Ställ dig dessa frågor och du kommer kunna göra ett mer informerat val än du annars gjort.

Att läsa vidare efter gymnasiet är nästan alltid en stor fördel för den som vill göra karriär inom något område. Kanske är folkhögskola och internat något för dig.