Förnya ditt påskpynt med moderna alternativ

Påsken är den största högtiden inom den kristna kyrkan. I Sverige har vi firat påsk sedan en lång tid tillbaka. I nutid är det dock inte kyrkan som står i fokus under den här högtiden. Vi har istället utvecklat våra egna traditioner. Traditioner som tenderar att förändras för varje generation som passerar.

Påskkärringar är ett exempel på en modern tradition som ändå har många år på nacken. De första påskkärringarna började nämligen dyka upp i de västra delarna av Sverige på 1800-talet. Samtidigt började vi att dekorera våra hem med ljusa färger. Folket började inse att fint pynt till påsken gör den riktigt speciell.

Det moderna firandet 

Den gamla påskinredningen innefattade riktiga påskägg, björkris och fjädrar. Idag är vi mer medvetna om hur våra högtider påverkar naturen och djuren. Vi vill därför köpa pynt som är skonsamt både mot miljön och mot djuren.

  • Det finns fortfarande påskfirare som köper riktiga ägg. Det är i regel en bättre idé att köpa konstgjorda ägg. På så sätt låter vi inte våra traditioner skada djuren. Många kycklingar lever nämligen under dåliga förhållanden. Det är av den anledningen inte rimligt att köpa riktiga ägg. Lägg därtill att många av dessa ägg inte ens konsumeras. En del påskfirare köper endast äggen som dekoration.
  • Du kan istället köpa konstgjorda ägg som endast är till för dekorationer. Det finns Något för alla smaker med Bloomsburys påskägg. Ett annat alternativ är att köpa veganägg. Dessa ägg kan du måla och äta. Det är en extra bra idé att köpa veganägg om du har barn. På så sätt kan barnen få lära sig hur man firar en hållbar påsk. En del barn kommer inte ens känna skillnad på smaken.
  • Fjädrar är ett annat problemområde. Fjädrarna som vi köper kommer i regel från andra länder. I många av dessa länder rycker man fjädrarna från fåglarna på ett inhumant sätt. Lägg därtill att fjädrar vanligtvis är väldigt billiga att köpa, vilket är ytterligare ett argument för att de kommer från fåglar som lever under bristfälliga förhållanden.
  • Det är ett bättre alternativ att köpa konstgjorda påskfjädrar. Du kan då sova med vetskapen om att inga djur har farit illa till följd av ditt högtidsfirande.
  • Du bör inte heller ta kvistar och björkris från träd. Om du behöver saker från naturen bör du endast ta kvistar som redan ligger på marken. Tilläggas bör att det inte är särskilt svårt att hitta kvistar och dylikt som redan ligger på marken. 

Kommunernas ansvar

SvT skriver om när det är dags för nytt påskpynt. Många kommuner har börjat ta mer ansvar vad gäller det moderna firandet. De har i likhet med många privatpersoner insett att det finns ett värde av att fira på ett hållbart sätt. 

De har bland annat bytt ut björkriset mot tyllbitar. Faktum är att det går att efterlikna björkris på många olika sett. Du kan exempelvis använda dig av gamla saker som du redan har i hemmet. Det går alldeles utmärkt att färga långa pappbitar i olika färger. Dina gäster kommer i många fall inte ens se skillnaden. 

Kommunerna har även konsulterat olika föreningar i landet gällande gamla djurpälsar. De har exempelvis hittat lantbrukare som har ett stort överskott av gammal ull. På så sätt har man lyckats införskaffa pynt som tidigare har dragits från djuren.

Slutligen har vissa kommuner även planterat blommor och växter som passar med påskens färger. De har valt ut specifika platser som man tidigare dekorerade med köpta produkter. Alla dessa exempel visar på hur man med små medel kan skapa en hållbar högtid. Som privatperson kan man låta sig inspireras av detta. Det är ofta de små åtgärderna som leder till en bättre värld för både människor och djur. 

När man blandar moderna med gamla traditioner

Påskägg viktigt för alla åldrar. Detta var rubriken på en artikel i en av de stora kvällstidningarna. De rapporterade om en familj vars barn tog vissa påsktraditioner på största allvar. Barnen i familjen ville nämligen leta påskägg trots att de hade blivit tonåringar. De ville att mamman i familjen skulle fortsätta med att gömma ägg, på samma sätt som när de var barn. 

Att gömma godisägg är en lång svensk tradition. Barnen får sedan under högtidshelgen leta efter äggen. Ofta gömmer man äggen i huset eller på gården. Detta är en tradition som är både rolig och viktig att föra över till de yngre generationerna.

Tyvärr tenderar mycket av firandet under högtidshelgen ske per automatik. Vi lägger mindre och mindre kraft på dekorationer och dylikt. Att låta barnen gå på äggjakt är därför en viktig del i att upprätthålla traditionerna. Det är en tradition som inte kräver så mycket av föräldrarna. Att låta barnen vara påskkärringar kräver exempelvis mer tid och energi.

Äggen som barnen letar efter är ofta gjorda av pappmaterial. Det finns därför ingen problematik kring frågor som berör djurhållning och dylikt. Det enda problemet är väl egentligen att barnen får tillgång till ett helt ägg fullt med godis.