Första hjälpen- mer än bara plåster

Det är ganska vanligt att ge bort första hjälpen väskor som reklam. Man har gärna en i bilen, en annan i strandväskan, och så vidare. Hemma brukar man dock vilja ha lite mer utrustning i medicinskåpet, och det samma gäller för arbetetsplatsen.

MU250-första hjälpenIdag köper många en hjärtstartare Zoll AED Plus, i tillägg till plåster och desinfektionsvätska. Det är väldigt vanligt med hjärtstopp, man beräknar antal fall per år till 10 000. Många av de som drabbas är unga och i övrigt friska. När det slår till är det viktigt att starta hjärtat igen, eller rättare sagt få ordning på de elektriska impulserna.

När hjärtat stannar är det ett elektriskt kaos därinne. Även om man ger första hjälpen i övrigt, så behövs det lite mer för att rädda livet, eller i alla fall hindra att man blir permanent skadad. För att starta hjärtat kan man ge en stöt med hjärtstartare Zoll AED Plus eller liknande utrustning. Detta gör att det blir ordning på det elektriska och hjärtat börjar pumpa blod igen. Syre, som är så viktigt för flera olika kroppsfunktioner, kommer återigen upp till hjärnan.

Allt detta är inte något som alla bara kan. När man köper en hjärtstartare Zoll AED Plus bör man därför också boka en första hjälpen kurs. Här lär man sig det grundläggande, plus det lilla extra som har att göra med att starta hjärtat. En vanlig grundkurs tar bara tre timmar, men man kan också få en snabbvariant i första hjälpen på bara halva tiden. Detta är tid och pengar väl investerade, man vet aldrig vad som kan hända i livet. Vanligtvis rekommenderar man även en fortsättningskurs i hur man använder hjärtstartare Zoll AED Plus, i alla fall för en del av medarbetarna.

Det här handlar inte om att fungera som en läkare, utan att kunna hålla personen vid liv tills ambulansen kommer. Genom att starta hjärtat kan man också förhindra att det blir obotliga skador på grund av syrebrist. Man har några minuter på sig att göra detta, och lite mer för att rädda livet. Många dör helt i onödan bara för att man inte lärt sig grundläggande HLR. Det kan verka svårt och skrämmande i början, men man övar på riktiga HLR-dockor. En del har till och med elektroniska sensorer som direkt kan säga om man gör rätt eller fel. Efter en liknande grundlig kombination av teori och praktik är man redo att ta hand om olycksfall.