Hur man bӓst utnyttjar ett attefallshus

Det finns så många lagar och regleringar nӓr det kommer till vad man får gӧra eller inte med sitt hus. Bygga nytt eller bygga om, renovera eller bygga till- det krӓvs alltid olika sorters byggnadslov vilket kan skapa rӓtt så stora hinder. En orsak ӓr planeringen fӧr området, ibland tillåter lagen bara ett visst antal kvadratmeter och utseende på huset. Dӓrfӧr var det en glӓdje fӧr många nӓr lagen om attefallshus kom ut.

459-4-liten-stuga-attefallshusI princip innebӓr det att man får bygga ett litet hus på sin tomt utan byggnadslov. Det som ӓr så bra med den hӓr lagen ӓr att huset inte alls ӓr så litet. Faktum ӓr att det ӓr godkӓnt fӧr permanent boende, så pass stort ӓr det. Naturligtvis måste man hålla sig till vissa riktlinjer, bland annat får inte huset ligga allt fӧr nӓra granntomten. Men i ӧvrigt har husӓgaren relativt fria hӓnder, vilket har lett till några helt fantastiska attefallshus. Hitta ett attefallshus som passar just dig.

Vad kan man gӧra med ett attefallshus?

Beroende på hur mycket man vill lӓgga ner på byggandet av detta lilla hus kan man gӧra en hel del med det. Det kanske inte krӓver så vӓrst mycket jobb eller pengar om man bara ska ha det till ett extra rum, som kontor eller gӓstrum. Men om man vill kunna utnyttja det till mer långsiktigt boende så brukar man utnyttja huset på hӧjden. Genom att lӓgga in ett sovloft kan man få plats med både kӧk, vardagsrum och badrum på nederbotten. Om man sedan bygger till en altan eller uteplats så blir det hela riktigt rymligt. Läs mer om attefallshus på deras Facebook-sida.

Den nya lagen har ӧppnat stora mӧjligheter fӧr tomt- och husӓgare. Det finns ganska många som sitter med stora tomter men inte kan utӧka sitt hus. Eller så vill man skaffa sig en extra inkomst genom att bygga ett trevligt litet hus och sӓlja det. Här kan du läsa om  hur allt fler attefallshus byggs i Bromma, Stockholm. En snillrik ide’ som kan lӧna sig riktigt rejӓlt. Det ӓr klart att om man vill ha ett riktigt snyggt och stort attefallshus så kostar det en slant. Men då blir det bra, och man kan utnyttja det till det mesta. Det kan bli en lya fӧr stora barn, långvӓga gӓster eller som uthyrningsobjekt. Allt ӓr mӧjligt, det ӓr bara att sӓtta igång och planera fӧr framtiden.