Intresset för “wakeparks” växer allt mer

Det är viktigt att ha en aktiv fritid. Inte bara för barnen utan hela familjen mår bra av att komma ut och sporta regelbundet. Nu måste du ju inte gå på gymmet och lyfta vikter, eller dansa zumba med de andra tjejerna. Det finns så mycket man kan göra utomhus, även för de som bor i ett land som Sverige. Något som verkligen vuxit till sig är wakeboarding och andra vattensporter.

För att kunna åka wakeboard måste du ha rejält med fart. De flesta gör det genom att koppla boarden till en båt och ge sig iväg. Men på sina håll har man byggt upp så kallade wakeparks, där farten ges med hjälp av en kabel. Det ska visst gå att åka snowboard med samma kabel på vintern, så att du kan fortsätta ditt aktiva liv.

Livet på vattnet

De flesta kopplar samman vattensporter med sommar och värme. Och helt klart så kan det bli ganska kallt runt de svenska vattendragen, förutom sommartid då det verkligen är fint. Men ofta så hänger det inte bara på väder och temperaturer om du ska ha en bra upplevelse eller inte. Utrustningen är minst lika viktig. Köp  wakeboards i deras webshop. Den ska vara anpassad till utövarens nivå. Fråga gärna om råd ifall du undrar vilken bräda som är bäst för dig och din familj.

Sedan gäller det att hålla sig varm. Även sommartid kan du frysa om du tillbringar flera dagar med att åka wakeboard och ramla i sjön. Därför kan det vara skönt att skydda sig med en våtdräkt. Det finns flera olika modeller med långa eller korta ben och ärmar. Förutom att hålla dig varm så ger den också ett bra skydd mot solens strålar. Vilket gör den extra användbar när du ska resa på vintersemester till tropiska badställen. Handla dina våtdräkter till dina barn på Froggy Vattensport.

Vikten av träning

Du mår bra både fysiskt och mentalt när du tränar. Wakeboard är också en rolig sport eftersom den måste utövas tillsammans med andra även om du själv står på brädan. Någon måste köra båten eller sköta kabeln, så det är en bra sport att utöva med en klubb. Även när du tävlar individuellt i en sport så har du stor nytta av att vara aktiv. När du sätter mål och når upp till dem så stärks ditt självförtroende, nästan i samma takt som hjärtat slår bättre och musklerna blir starkare.

Ibland hör man talas om att göra en Kalmar. Då handlar det om den tuffa tävlingen där deltagarna ska ta sig igenom tre delar. Simning, löpning och cykling. I Ironman ska de simma 3860 meter, springa 42,2 kilometer och cykla 180 kilometer. Det säger sig självt att träningen och förberedelserna är intensiva och börjar i god tid. Men känslan när du kommer i mål är obeskrivlig säger de som har gått igenom det. Och bara väntar på att få göra en Kalmar igen. 24Kalmar intervjuar Jonas Carlander om hans triathlon satsning.

Intresset fortsätter att öka

Det är härligt att se hur aktiva svenska folket är. Folk cyklar till jobbet, tränar flera dagar i veckan eller promenerar med kompisarna på en regelbunden basis. Många har lagt om sin livsstil och blivit sundare i sina dagliga val. Det har också blivit lättare att delta i olika sporter. Allt fler verkar vara intresserade av att prova på något som har att göra med vatten. Ur en rapport från SVT berättar man om den nya wakeparken i Tranås.

En wakepark är bra, för kabeln är mer miljövänlig än att åka efter båt. Det kostar mindre också, även om den första investeringen kan verka stor. I Tranås så hoppas man på att fler ska söka sig till klubben nu när det blivit mer tillgängligt med wakeboarding. Det är också lättare att anpassa farten till deltagarens kapacitet. Något som både nybörjare och mer avancerade åkare tycker är bra. För alla vill utnyttja sina möjligheter maximalt, även om det kanske är med måtta i början.

1619-7-3

Vattensporter året runt

Du kan utöva många vattensporter nästan året runt. Med en bra våtdräkt går det att förlänga säsongen lite extra och vara i vattnet även under höst och vinter. Många är nog inte heller medvetna om att Sverige har ganska bra surfstränder. Men annars är det bara att kombinera en fin svensk sommar med en liten utomlandssemester under vinterhalvåret. Det viktiga är att hålla sig aktiv och utnyttja tillfället till att njuta av livet. Träning är något du kan göra var som helst, och när som helst. Satsa på dig själv lite extra.