Så får allt fler upp ögonen för utbildning i HLR

Du tror att det aldrig kommer att hända med dig eller din familj. Och bra många går genom livet utan att någon bland deras närstående får hjärtstopp. Men med tanke på att tusentals personer drabbas varje år så är ändå risken ganska stor. Sedan måste det ju inte vara någon du känner. Tänk om en man faller ihop på busshållplatsen. Vad gör du då? Vare sig du vet vem det är eller inte så är situationen minst sagt otrevlig.

Framför allt för mannen som kan dö om ingen runt omkring honom lärt sig HLR. Men även för de som står hjälplösa bredvid. Detta scenario är inte tänkt att göra någon illamående. Istället tjänar det till att få upp ögonen för verkligheten. Det är sant att många av oss inte har en familjemedlem som fått en hjärtattack eller liknande. Men de flesta känner någon eller har hört talas om någon i området som drabbats. Tyvärr är det något som sker varje dag, och det kan vara livsviktigt att veta vad man ska göra.

När hjärtat stannar till

Idag finns det hjärtstartare runt om i samhället. Det har faktiskt blivit vanligare än aldrig förr att se små skyltar som pekar mot deras plats. I sig självt så är detta ett steg i rätt riktning. Men det vore ännu bättre om alla visste hur de ska användas och vad de kan göra i tillägg. Hantera hjärtstartare korrekt med D-HLR och känn dig säker på att du vet hur du ska göra om någon råkar in i problem.

När du tar en utbildning i HLR så ingår det vanligtvis hur du använder en hjärtstartare. Du kan göra en hel del utan dem, men det är ganska tungt med hjärtmassage. Det står på hjärtstartaren hur den fungerar, men det är alltid bättre att kunna det utantill. När paniken sätter in så är det autopiloten som kommer igång. Då gäller det att ha det hela skrivet på hjärnbarken, så att du slipper tänka efter allt för mycket.

Många företag skickar idag sina anställda på en HLR-kurs. Det kan löna sig att låta någon av dem fortsätta och gå en instruktörsutbildning. Då kan de i sin tur lära upp de andra, ju fler som kan det desto bättre. Det är som sagt ganska tungt att manuellt hålla ett hjärta igång. Om flera stycken vet vad som bör göras kan de lösa av varandra. Akutgruppens referenser går att hitta om du går in på deras hemsida.

Hur du kan hjälper din nästa

Alla har hört solskenshistorier om någon som råkade komma förbi när en person fått hjärtstopp. De råkade också kunna HLR och räddade därmed livet på personen ifråga. Det finns faktiskt flera liknande erfarenheter, vilket värmer hjärtat något alldeles speciellt. Dessa personer försökte inte bli hjältar, men det var ändå resultatet.

När du läser något liknande är det dock läge att fråga dig själv vad du skulle ha gjort i en liknande situation. De flesta har inte en aning om hur de räddar liv eller gör HLR. Ingen ska känna sig illa till mods, istället är det en liten påminnelse om att det är dags att göra något radikalt. Så får allt fler upp ögonen för att utbilda i HLR. Läs mer i den här artikeln i Aftonbladet.

Speciellt viktigt i sammanhanget är att komma ihåg vem din nästa är. Det kan vara ditt eget barn, moster eller granne. Någon du älskar eller känner sedan flera år tillbaka. Men det kan lika gärna vara en fullkomligt främmande person på gatan. Egentligen spelar det ju ingen roll, ett liv är alltid värdefullt.

Lära för livet

Det är vad föräldrarna säger till sina barn. Plugga riktigt ordentligt så att du får ett bra liv. Ett jobb som du trivs med så att du har tillräckligt med pengar. Vad alla borde säga till sina barn, och sig själva, är att en HLR-kurs verkligen handlar om att lära för livet. I en del skolor har man satsat på att lära ungdomarna första hjälpen, med fokus på hjärträddning. Vartefter de växer kan de sedan gå andra kurser och fördjupa sig i ämnet.

Andra som insett värdet av dessa kurser önskar sig en i julklapp. Det kan vara en gåva till hela familjen, från hela familjen. Om alla lär sig i alla fall något om hur man räddar liv så har familjen kommit långt. Det sker många satsningar på att det ska finnas utbildningar i HLR. Läs mer på den här sidan i Ölandsbladet.

Naturligtvis så är detta inte något du gör istället för att ringa efter ambulansen. Men på allt för många orter tar det lång tid för utbildad personal att anlända. Ambulansen kanske kommer fram efter 20 minuter och då är det ofta för sent. Även om bara tar en fjärdedel av tiden så kan det ändå innebära att patienten dött eller får allvarliga biverkningar av hjärtstoppet.

Varför du bör lära dig HLR

Att det tar tid för ambulansen att komma fram är alltså en bra anledning till att satsa på en kurs i HLR. Din bostad behöver inte vara allt för långt borta. En helt vanlig vardag kan trafiken vara svår att navigera och även en ambulans bli försenad. Samtidigt så är det verkligen bråttom när någon får hjärtstopp.

Av de tusentals som varje år drabbas av detta problem är det bara några hundra som överlever. Det borde inte vara acceptabelt, speciellt inte när det är relativt lätt att lära sig hjälpa. När hjärtat stannar till så får inte kroppen syre. Hjärnan är extra känslig och du kan få svåra men av detta stopp i cirkulationen.

Det är ofta bäst med en kombination av hjärträddning och hjärtstartare. Sätt igång med kompressioner och inblåsning med en gång, medan någon annan går och hämtar hjärtstartaren. Att ringa efter ambulansen är första steget och de kan ofta vägleda de närvarande genom processen.

Dags för en kurs i HLR

Det tar inte många timmar att lära sig grunderna i HRL. Vissa kurser hålls på en halv dag, och sedan har du en god grund för att rädda liv. Men nöj dig inte med att bara lära dig grunderna, även om det alltid är bra med denna kunskap. Gå vidare och lär känna symptomen på stroke. Lär dig första hjälpen för de allra vanligaste olyckshändelserna.

För de som jobbar med barn bör kurserna vara anpassade därefter. Det samma gäller naturligtvis föräldrar som vill lära sig lite extra. Barn har en så pass liten kropp att du inte kan göra allting på exakt samma sätt som för en vuxen. Därför är vissa kurser inriktade på barn, där du får öva på dockor i naturlig storlek.

När det värsta händer

Det är klart att ingen vill se olyckor eller personer som lider. Många gör allt de kan för att undvika att bli sjuka. De motionerar och äter sunt, håller koll på både hjärta och kolesterol. Men ibland så räcker inte det. Helt friska och unga personer kan drabbas av hjärtstopp, till och med barn fast det inte alls är så vanligt. Då är du glad att du tog dig tid att gå en liten kurs, den där fredagsförmiddagen i februari. För när det vill till så vet du hur du ska kunna rädda liv.