Så vet du om mögelsaneringen hjälpte

Det är inte roligt att få mögel i huset. Ibland märker du det inte med en gång. Först när familjen blir sjuka eller det börjar lukta lite konstigt. Då kan det redan ha fått ett rejält fotfäste. Du ska inte försöka ta bort möglet själv, för det kan spridas som en löpeld. Sporerna är så små och luftburna. Istället så lönar det sig att kontakta en specialiserad firma och låta dem sköta det hela. Du kommer inte att ångra dig, för ren inneluft är bland det viktigaste som finns.

Luften i en byggnad ska inte bara vara fri från mögel eller andra angrepp. Du behöver syre för att fungera. Samtidigt så ska den gamla, unkna luften forslas bort så du inte andas in den på nytt. Allt detta gör att ventilationen är något att satsa på. Till och med gamla hus som inte har det allra senaste kan uppgraderas och göras riktigt bra. För om luften är frisk och sund kommer de människor som vistas i huset må bättre. Det är en ekvation som du inte kan förändra. 

Hjälp att få frisk luft

Det finns mycket du kan göra för att luften ska vara sund. Första steget är alltså att se till att ventilationen fungerar. Du kan be om en värdering av luften och se var det kan krävas en förändring. Sedan är det inte så svårt att sätta upp ventiler eller ändra luftflödet. När det är ett visst självdrag så cirkulerar den ordentligt. Ut med den gamla och in med den friska, syreladdade luften. 

Vissa delar av huset har en tendens att dra till sig fukt. Kallvindar och källare är bra exempel, men du bör alltid kontrollera inne i garderoberna också. Återigen så rekommenderas det att låta experterna ta sig en titt. De har instrument som direkt kan se var det är lite vått. Om du har problem i ett visst rum kan du förhindra att det blir värre eller utvecklas till mögel. Kolla in Avfuktningsteknik.se om du vill veta mer. 

Ren luft för alla 

Skulle det värsta hända och mögel bildas så finns det alltså hopp. Till och med gamla hus som är helt täckta av mögel har sanerats och ställts i ordning. Det tar en del ansträngning men är helt möjligt. Och inte tar det allt för mycket tid om du upptäcker det i tid. Tyvärr så kan det leda till ganska svåra sjukdomar, så du ska ta det på allvar. Speciellt om barn vistas i lokalerna eller huset, för de är särskilt känsliga. Om de ofta har luftrörsinfektioner av olika slag bör du ta dig en extra titt. Mögelsaneringar gör huset som nytt igen. 

Ibland märker du ingenting, och då är det ännu farligare. Därför är regelbundna kontroller ganska viktiga. Nu för tiden så är husen ganska täta. Det håller dem varma och energibesparande, vilket har sina fördelar. Men det har också skapat ett samhälle där inneluften är mindre bra än för bara några årtionden sedan. Till och med de gamla torparna hade bättre miljö än dagens rikaste personer, för jordgolven skapade ett självdrag som var helt fantastiskt. Det är klart att utvecklingen har förbättrat mycket i hemmen. Men det har också gjort det nödvändigt att själv tänka lite extra på ventileringen. 

Alla byggnader kan drabbas

Det är nog inte någon som bor i ett torp med stampat jordgolv. I alla fall inte här i landet. Men bra många bor eller arbetar i byggnader som är ganska gamla. De byggdes på den tiden då husen inte värmdes upp på samma sätt som idag. Därför så fungerar inte ventilationen lika bra som den gjorde då huset var nytt. Lokaltidningarna Mitt i Stockholm rapporterar i en artikel om när kommunhuset behövde mögelsaneras.

Men vanligtvis så är dagens problem alltså att husen är allt för täta. Det är inte så lätt att hitta balansen. Du vill inte betala skjortan för uppvärmning bara för att fönster och dörrar inte sluter tätt. Samtidigt så vill du ha en fräsch luft för alla att andas. I vissa skolor blir eleverna så trötta fram emot eftermiddagen. Det är ofta på grund av att luften inte är tillräckligt syreladdad eller frisk. Genom att öppna fönstren och vädra ut lite kan du förbättra situationen. Men det bästa är att skapa en god inomhusmiljö som fungerar på en daglig basis. 

Hur en mögelsaneringen går till

Riktigt små angrepp kanske du kan klara av själv. Men då ska de verkligen inte ha spritt sig eller funnits allt för länge. Eftersom mögel är så pass farligt och det är lätt att det kommer tillbaka så brukar det vara bäst att anlita hjälp för en sanering. Det tar inte lång tid, men resultatet blir bättre och långt verkande. 

För dels så måste det mögel du kan se med bara ögat tas bort. Det är inte bara att torka av det, för mögel har rötter. Om du inte får med dig allt så är saneringen helt i onödan. Samtidigt kan det vara farligt om du inte vet exakt hur du ska hantera dessa sporer. För de kan explodera och sprida sig överallt om de känner sig hotade. Med andra ord gäller det att sköta saneringen väl. 

Dels tar de bort det mögel du kan se, och får med sig alla delar av det. Vissa material kan behöva bytas ut, om möglet har gått ner djupt. Sedan behandlar de ytorna så att möglet inte kommer tillbaka. Men när allting är klart gäller det att kontrollera noga samt förhindra att det hela upprepas. Barometern skriver här om hur besökare är tveksamma till om mögelsaneringen hjälpte. 

Stoppa möglet i god tid

När allting är rent och du är säker på att allt mögel är borta gäller det att vidta vissa åtgärder. Det fanns en anledning till att rummet eller huset blev angripet. Fukt och kyla kan ställa till med stora problem. En avfuktare kan vara bra att ha, men då måste huset först vara rent. Den suger åt sig fukten så att säga. Varje dag kan du tömma ur vattnet och ofta är det först då som folk verkligen förstår hur mycket fukt de haft i rummet. 

Ventilationen ska ses över också, du kan behöva byta ut vissa delar eller förbättra cirkulationen i vissa hus. För nu när det är varmare året om så har hela klimatet förändrats, och det påverkar även luften i byggnaderna. Materialen får aldrig riktigt en chans att torka ur, för även vintern är varm och fuktig. Det kan leda till stora problem om du inte är uppmärksam. Det som fungerade för 20 år sedan kan behöva ses över idag. 

Kampen mot fukt fortsätter

Alla som är ansvariga för eller äger en byggnad vet hur viktigt det är med underhåll. Du måste hela tiden ligga steget före och kontrollera alla delar regelbundet. Taket och fasaden bör underhållas, speciellt viktigt om du inte vill att fukt ska ta sig in i huset. Det räcker med en liten spricka för att det ska bli helt fel. Och alla vet hur dyrt det kan bli om du inte tar hand om ditt hus och fixar det i tid. Allra viktigast är ändå att en sund innemiljö hjälper din familj att hålla sig friska. Så fortsätt kämpa mot fukt och mögel. Och kontakta experterna så fort du har misstankar om att något inte är riktigt bra.