Utdragen värme med täljsten

En vacker täljstensugn är en prydnad för ett rum. Man dras gärna dit och för det mesta brukar hela familjen bli sittande framför brasan. Men täljsten är inte bara en fin dekoration, det är en utmärkt sten för att sprida värme i hemmet.

MA221-hugga vedTäljsten är ett mjukt material, men med starka egenskaper. Det påverkas inte av vare sig värme eller kyla. Även om det kan ta lite tid innan en vacker täljstensugn blir varm, fortsätter den att utstråla värme under lång tid. När man eldar i ugnen drar stenen åt sig värmen och lagrar den. Eftersom denna värme sedan avsöndras långsamt, behöver man inte elda så ofta när ugnen väl kommit igång. Vissa familjer eldar bara en gång om dagen eller varannan dag, och det räcker för att ha en behaglig innetemperatur.

Man brukar kunna rengöra en vacker täljstensugn med en lätt diskmedelslösning. Om det har blivit fläckar kan man försöka gnugga med lite diskmedel. Det finns också speciella rengöringsmedel för täljsten. De brukar vara inkluderade när man köper en ny ugn. Ibland kan det vara extra svåra fläckar eller mindre ripor som man vill ta bort. Då kan man använda sig av en slipsvamp för täljsten.

En vacker täljstensugn kan räcka som enda värmekälla i ett vanligt hus. Hur varmt det blir i de olika rummen kan bero på vilken planlösning man har, det vill säga hur luften kan förflytta sig. Man kan hjälpa till genom att koppla in olika fläktar. Dels för att få kalluften att röra på sig, och även för att den varma luften ska cirkulera. Det blir alltid varmare i det rum där ugnen står, men även i resten av huset kan man få en jämn, behaglig temperatur.

Man måste förbereda golvet noga innan man installerar en vacker täljstensugn, för den är mycket tung. Ett par tusen kilogram måste man räkna med. Men då får man en värmekälla med nästan 90 procent verkningsgrad. Detta innebär att nästan ingen värme går förlorad utan allt används för huset. Trots att det kostar en hel del med en täljstensugn kommer man ganska snart att tjäna in kostnaden.

Om det är mycket kallt ute behöver man lägga på ved lite oftare, kanske några gånger per dygn. Eftersom många har tillgång till billig eller gratis ved brukar inte detta vara något problem. Det är också ett renare sätt att värma upp hemmet, vilket är en fördel både nu och för kommande generationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *